Gprs/edge van telfort

Zo, na lange tijd weer eens een post, en wel over mijn klim op de ladder der nerdheid: ik heb sinds kort een EDGE kaart (de sony ericsson GC85) voor in de laptop, zodat ik ‘altijd en overal’ kan internetten. EDGE, een dienst die door telfort wordt aangeboden, is een toevoeging op GPRS, zodat hogere snelheden kunnen worden bereikt. De standaard GSM masten hoeven slechts te worden aangepast, er hoeft niet een compleet nieuw netwerk te worden aangelegd zoals voor UMTS. Telfort brengt deze dienst op de markt onder de noemer ‘draadloos breedband internet’, en belooft landelijke dekking per oktober 2005. Tot die tijd betaal ik 35 euro per maand, hierna 60 euro per maand. De datalimiet is 1GB per maand.

En nu de praktijk. Op zich bevalt het me wel, ik kan nu in de trein internetten wat me veel tijd scheelt (ik zit dagelijks bijna 2 uur in de trein). De snelheid is echter nauwelijks breedband te noemen, we praten over 200kbit/sec down en 40kbit/sec up. Snelheden die menig oud bbs-bezoeker nog bekend zal voorkomen van de 28k8 modems waar men toendertijd een inbelverbinding mee maakte. Wanneer EDGE op een bepaalde GSM mast nog niet is geinstalleerd, dan valt de verbinding terug op GPRS: 40kbit/sec down en 10kbit/sec up.

Helaas moet er ook nog wel een en ander aan de dekking gebeuren. Het traject wat ik vaak gebruik (Den Haag centraal < -> Amsterdam centraal) vertoont nog enkele blinde vlekken. Met name tussen Schiphol en Hoofddorp en tussen Leiden en Den Haag valt de verbinding nog wel eens een minuut weg. En dan bedoel ik niet dat er wordt teruggeschakeld naar GPRS, nee de verbinding is dan echt weg. Pas na een minuut komen de karakters weer binnengedruppeld. Erg vervelend als je van doorwerken houdt!

Al met al voldoet de dienst aardig. Ik kan mijn mail lezen, een site bezoeken en zelfs (met wat geduld) een interactieve ssh sessie opzetten. Wel jammer dat de verbinding vaak even weg is, ik hoop dat dit in oktober wel is opgelost. De dekking is gelukkig nog altijd beter dan UMTS, dat hoeft men buiten de randstad eigenlijk niet eens te proberen. De prijs, 35 euro, is nu nog wat aan de hoge kant. Als de dekking blijft zoals hij is, is 60 euro onacceptabel denk ik. We zullen zien. Al met al een aardige tussenoplossing voor de nieuwe techniek hdspa (ofzoiets :) die Telfort volgend jaar denkt te gaan uitrollen. Voor deze techniek is wel een nieuw netwerk nodig, en het zal dus nog wel even duren voordat dat landelijk dekkend is.

Flattr this

Leave a Reply