De nieuwe reporter

In cafe de jaren in Amsterdam was vanavond de uitreiking van het eerste exemplaar van het jaarboek uitgebracht ter gelegenheid van een jaar de nieuwe reporter. Op dit weblog discussieert de vaderlandse journalistiek over de rol die zij gaan vervullen in het tijdperk van het internet.

Theo van Steegeren, een van de initiatiefnemers, somt een aantal eigenschappen op waaraan de nieuwe reporter moet voldoen. Naast hetgeen een traditionele reporter moet kunnen, moet de nieuwe reporter ook bezig zijn met bloggen, en dus vormgeving en marketing. Bloggen is immers de toekomst van de journalistiek!

Henk Blanken, journalist, werkzaam bij het Dagblad van het Noorden en ontvanger van het eerste exemplaar van het jaarboek, relativeert de hype echter enigszins. Want dat bloggen, is dat nu wel zo’n massaal verschijnsel? En wat is de journalistieke inhoud? Veel blogs zijn eigenlijk meer dagboeken, en bevatten weinig nieuws dat interessant is voor mensen buiten de persoonlijke vrienden- en familiekring van de auteur. De weblogs waar echte primeurs naar buiten komen, zijn op een hand te tellen.

Ik vraag mij dit ook af. Er zijn zoveel blogs, wie leest die nu allemaal? Maar vooral denk ik ook dat weblogs en kranten of RTV nieuwsrubrieken niet met elkaar te vergelijken zijn. De blogosphere is een versnipperde wereld, van webloggers die een klein aantal andere weblogs lezen, en op elkaar reageren. Het is geen massamedium, met uitzondering van een paar zeer populaire weblogs. Bijkomend voordeel van al die weblogs, is dat je niet weet wie of wat er achter zit. Een blog met persoonlijke ontboezemingen over het een of ander kan bijvoorbeeld best een marketingsite van een multinational zijn.

Hoe het ook zij, ik lees al een tijd geen krant meer. Sinds ik mobiel internet heb, merk ik dat ik ‘s ochtends in de trein net zo lief de RSS feeds van voor mij interessante blogs en sites lees. En zo heb ik elke ochtend internationaal, landelijk en lokaal nieuws, strips, vaknieuws en politiek-ideologisch interessant nieuws. En de journalistieke clubs die nu bij kranten zitten? Die hebben zeker toekomst, er blijft altijd behoefte aan mensen die beroepsmatig op zoek gaan naar nieuws, opinie en feiten. Want diepgang is nu eenmaal niet de sterkste kant van de blogosphere.

Flattr this

3 Responses to “De nieuwe reporter”

 1. Jeroen Mirck Says:

  Snel verslag! Maar vind je het echt een voordeel dat multinationals hun identiteit verbergen op een voor marketingdoeleinden ingezette blog. Zoiets wordt alom als ‘not done’ beschouwd…

 2. Koen Says:

  Zeker snel, ingetypt in de trein terug naar huis toen de borrel nog in volle gang was :)

  Ik presenteer het ook als nadeel, je weet niet wie of wat er achter een blog zit, dat maakt dat je heel kritisch moet zijn als je blogs leest. Er kunnen allerlei belangen spelen, van politieke tot commerciele tot persoonlijke verborgen agenda’s. Maar wie wel eens zelf onderwerp van nieuws is geweest, weet dat dit voor traditionele media net zo geld. Je herkent vaak niets meer van je originele betoog in de stukken die journalisten hierover schrijven!

 3. MediaBlog » Lang Leve De Nieuwe Reporter Says:

  […] [Beweerde ik vandaag op een borrel van DeNieuweReporter; zie: Cirocco AdfoBlog MarketingFacts Metro Dit is Berry] […]

Leave a Reply