Leegstand en scheefbouw

Gisteren was de raadsvergadering, omdat ik gisterochtend met flinke hoofdpijn wakker werd en de dag moeizaam ben doorgekomen besloten deze op televisie te volgen. Jammer, want de afdeling organiseerde gisteren ook het ‘rondje stadhuis’: een rondleiding doorhet stadhuis gevolgd door eten met de fractie waarna de raadsvergadering begon.

Hoe dan ook, wat mij betreft het hoogtepunt van de vergadering was de motie van de SP, waarin aan de wethouder werd gevraagd opheldering te geven over de leegstand van luxe woningen. De SP reageerde daarmee op berichten in de pers, maar een tijdje geleden was dit onderwerp binnen GroenLinks ook al aan de orde.

Er wordt namelijk wat afgebouwd, en dan met name in de luxe sector: koopappartementen van 3 ton en huurappartementen beginnend bij zo’n 900 a 1000 euro in de maand (exclusief gas-water-licht). Nu blijkt, aldus de pers, dat in Ypenburg een groot aantal van deze woningen leeg staat. De vraag is dus: is dat elders in de stad ook het geval?

Volgens de wethouder valt het allemaal wel mee, Het grootste deel van de woningen in Ypenburg is inmiddels doorverkocht aan 1 partij, die ze gaat verhuren. Hij wil niet ingaan op de situatie elders in de stad. Enerzijds omdat hij beweert daar geen instrumenten voor te hebben, anderzijds omdat hij bevreesd is hiermee krakers in de hand te werken.

Dat laatste argument noemen we in de IT wereld ‘security by obscurity’. In het kort: niets loslaten en dan maar hopen dat niemand er achter komt. Volgens mij zijn krakers niet op hun achterhoofd gevallen, die komen er heus wel achter lijkt me.

Belangrijker is dat als er geen instrumenten zijn, het mischien tijd is dat deze worden ontwikkeld! Het kan immers niet zo zijn dat er enerzijds woningnood is in het lagere segment, en er tegelijk een heleboel dure woningen leeg staan. Ik zelf woon sinds een jaar in La Fenetre, een vrij luxe huurflat die toen net was opgeleverd. Ook hier is nog best veel vrij, en ik vraag mij dus inderdaad af of dat een structureel probleem is.

Helaas heeft de motie het niet gehaald, en ook mijn partij stemde tegen. Ik hoop echter dat hiermee de kous niet af is, en moedig de SP aan hier zelf onderzoek naar te doen nu de wethouder dat nalaat.

Flattr this

Leave a Reply