Simuze: all creative commons, all the time

Hij draait al een tijdje op proef, maar vandaag is de officiele bekendmaking: Simuze heeft nu ook een stream! Deze webradio speelt 24 uur per dag muziek die door artiesten is geupload op de site van Simuze. Alle muziek is uitgebracht onder een creative commons licentie. Mijn eigen bedrijf (Sonologic) is de sponsor van de stream, en ik heb dan ook een automatische DJ geschreven om de plaatjes aan elkaar te draaien.

Een creative commons licentie is veel vrijer dan de gangbare licenties die de platenmaatschappijen bieden. Afhankelijk van de keuzes van de auteur, kan muziek die is uitgebracht onder creative commons vrijelijk verspreid worden (mits, over het algemeen, met naamsvermelding), en vaak zelfs zonder problemen met royalties worden bewerkt en opgenomen in eigen werk. Dat wil zeggen, zolang dat eigen werk ook weer onder dezelfde licentie wordt uitgebracht.

Het aanbod op Simuze is groot: inmiddels bijna 1000 tracks varierend van hiphop tot klassiek en van metal tot raggea. De artiesten varieren van supportersclub tot blaasorkest, en van bar-bandjes tot professionele musici. De kwaliteit is over het algemeen vrij goed, hoewel er een aantal uitschietters tussen zitten (zowel in positieve als negatieve zin).

Voor de liefhebbers van het betere electronische genre (dus niet de ouderwetse stamp house, die overigens ook vertegenwoordigd is, maar abstracte electronische soundscapes) is er best nog een en ander te ontdekken. Het jazz genre is wat onder vertegenwoordigd helaas, daarentegen zit er best veel goeie rock in de collectie. Meer dan de moeite waard.

Tot slot: de automatische DJ. Hierover zeg ik op de site van Simuze het volgende:

“Voor het streamen wordt icecast gebruikt, een open variant van de bekende shoutcast server. De streaming server wordt gevoed door een programma met de naam ices0, deze speelt steeds een nummer af. Voor het bepalen van het volgende nummer worden de volgende factoren beschouwd:

 • Hoe lang is het geleden dat dit nummer al op simuze staat, nieuwe
  nummers maken meer kans gespeeld te worden;
 • Hoe lang is het geleden dat dit nummer voor het laatst gespeeld
  werd, hoe langer geleden dit is hoe meer kans dat het nummer
  gespeeld wordt;
 • Hoe lang is het geleden dat een nummer van dezelfde artiest werd
  gespeeld, wederom hoe langer hoe meer kans op spelen;
 • Hoe ver staat het genre van dit nummer af van het genre van het
  vorige nummer, hoe dichter de genres bij elkaar liggen hoe meer kans
  dat het nummer wordt gespeeld.

Dit alles wordt bij elkaar opgeteld, waarna nog een random component wordt toegevoegd. Voor de geinteresseerden is het script te vinden op http://www.sonologic.nl/Projects/Playlister.

Dit alles zorgt ervoor dat de overgangen niet al te plots zijn, maar dat het een smooth geheel vormt. Enkele verbeteringen die nog in de pijplijn zitten: een voting systeem, waarmee nummers en/of artiesten positief of negatief kunnen worden beoordeeld en het opschonen van de genres.?

Flattr this

One Response to “Simuze: all creative commons, all the time”

 1. -=SUbWAY=- » Blog Archive » Simuze gaat buitengaats Says:

  […] Simuze, “jaja” denkt de vaste lezer, ga je het nu weer over simuze hebben. Ja, dat ga ik. Want hoewel dit al de derde of vierde simuze avond was, kon ik er vanwege allerlei logistieke problemen niet eerder bij zijn. Vanavond dus eindelijk wel, en het was gezellig! […]

Leave a Reply