Leven in Palestina

Vanavond was collega-groenlinkser Michel Klijmij op bezoek in het pandje van GroenLinks Den Haag om te vertellen over zijn reis naar Palestina. Hij ging daar met zo’n 23 andere jongeren heen, om van dichtbij mee te maken hoe het leven is in bezet gebied.

En daar wordt je niet vrolijk van. Het is schokkend om te zien hoe Palestijnen te lijden hebben onder Israelische paranoia. De beruchte checkpoints bijvoorbeeld, waar 18 jarige knulletjes van het Israelische leger de ‘orde bewaken’. Palestijnen worden verplicht zich uit te kleden ten overstaan van 100-en mensen. Worden de soldaatjes zenuwachtig, dan kan het zo gebeuren dat je als Palestijn uit de rij wordt gepikt en uren aan marteling wordt onderworpen. Slaan dus, met stokken en geweren. Van die opgefokte ventjes, die ze hier in het parate peleton van de ME zouden stoppen, die ongestraft hun frustraties over de situatie waarin ze gewdongen verkeren afreageren.

Michel vertelt over de excessen, laat foto’s zien. Een school in een vluchtelingenkamp langs de beruchte muur (de apartheidsmuur, security fence, of hoe je hem ook wilt noemen), waar kinderen af en toe met steentjes naar een toren in de muur gooien. De soldaten in die torens schieten de kinderen gewoon dood. Zonder schroom. Pats, kogel door het hoofd.

Een Palestijnse stad, met midden in een Israelische enclave. Een ommuurde nederzetting. De Palestijnen die zich in de straten hieromheen wagen, moeten vrezen voor hun leven. De Israelis gooiden met bakstenen, totdat er netten boven de straten werden gespannen. Nu gooien ze met bijtende chemicalieen.

Het wonen in nederzettingen wordt bevorderd door flinke overheidskortingen op woonkosten. En als je je in een nederzetting vestigt, krijg je van de regering ook nog eens een geweer cadeau! Kun je lekker op Palestijnen schieten.

Ik kan er met mijn hoofd niet bij. Gewone mensen die een leven proberen op te bouwen, door te studeren of te werken. Dus niet van die stenengooiende relschoppers met Palestijnen-sjaaltjes, maar mensen zoals jij en ik. Ze worden geisoleerd, vernederd. Hun scholen worden platgebombardeerd, want wie leert metaalbewerken kan ook wapens produceren zo redeneert Israel! Waarom gedragen de Israeli’s zich zo beestachtig? Ik wordt er kwaad om.

Ze zijn bang, en weten uit angst niet meer wat ze moeten doen. Ze schieten maar in het rond, denken dat als ze alle Palestijnen uitmoorden, genocide, ze dan niet meer bang hoeven te zijn. En zo creeeren ze hun eigen vijand, een self-fullfilling prophecy. Want een heel volk uitmoorden, dat lukt niet. En degenen die overblijven, zijn kwaad en willen gerechtigheid (of worst-case: wraak).

Ik wil niet uitvlakken, dat er ook Palestijnen zijn die Israeli’s kwaad willen doen. Door zelfmoordaanslagen. Maar de reactie van Israel op dit gevaar is buiten alle proporties, krankzinnig en ontzettend zinloos.

Is er een uitweg? Er zijn initiatieven om Palestijnen en Israeli’s dichter bij elkaar te brengen. Zoals breaking the silence, waar Israelische soldaten een boekje open doen over de misstanden en schendingen van mensenrechten die zij zelf hebben meegemaakt. Maar zolang de Israelische regering de haat in stand blijft houden, zie ik het helaas somber in.

Michel (en zijn medereizigers) moeten als tegenprestatie voor de gratis reis ieder 150 mensen in persoon over hun ervaringen vertellen. Ik kan iedereen aanraden, om ze uit te nodigen! De foto’s, de beelden, de verhalen, het wordt een realiteit in plaats van een newsitem op het acht uur journaal.

Flattr this

4 Responses to “Leven in Palestina”

 1. Fennie Stavast Says:

  dag!
  Interessant verslag van een informatie-avond. Heb via zijn blogs het reisverslag van Michel met interesse gevolgd. Ik vind jouw verslag en jouw nadenken mooi weergegeven.

  Ik wil nu reageren op: Is er een uitweg?

  Ik heb daar lang en veel over nagedacht. Breaking the silence, wat jij noemt, is vooral een heel dappere en stevige poging om de discussie in Israel en Europa aan te zwengelen. Informatieverspreiding. Maar dan?

  Ik ben van mening dat GroenLinks een strategiediscussie moet voeren over: hoe kunnen we in Nederland bijdragen aan een oplossing.

  Een uitweg is er alleen bij een minimum aan gerechtigheid. Israel schendt het internationaal recht op grote schaal, dat is bekend en eenvoudig na te zoeken. Zolang Israel stevig gesteund wordt en “de wereld” verder vooral toekijkt, zal Israel doorgaan op de weg van meer geweld, meer gebied bezetten, meer ellende voor de bezette gebieden.

  Ik ben van mening dat Europa een veel grotere rol zou kunnen spelen dan het nu doet. Er is een associatieverdrag met grote handelsvoordelen voor Israel wat Europa op KAN schorten (niet: moet) bij schending van mensenrechten. Dat gebeurt tot nu toe niet, geen meerderheid….!
  Er zijn in Europa drie Israel-vrienden door dik-en-dun. Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Nederland. Het is dus van groot belang om in Nederland tot een ander beleid te komen. Dat andere beleid komt er niet doordat de oppositie in het parlement (SP en GroenLinks) een goed inhoudelijk verhaal neerzet. De PvdA is muisjes-stil op dit onderwerp. CDA zou Van Agt (met inmiddels een standpunt in overeenstemming met inernationaal recht) graag kwijt zijn en de ChristenUnie houdt naar mijn mening in zijn programma de scheiding van kerk-en-staat niet overeind…
  Er zijn nu een paar PvdA-ers (Martijn van Dam, 2-e kr., Thijs Berman, EU) die wel met het onderwerp bezig zijn. Maar PvdA is intern erg verdeeld en besteedt er liever niet te veel aandacht aan.

  Al met al ben ik van mening dat er pas een ander Nederlands beleid kan komen door heel veel druk uit de samenleving. En daar kan GroenLinks aan meewerken. Strategie! We moeten niet alleen een parlementaire partij zijn, we moeten niet alleen met maatschappelijke organisaties (Palestina Komitee, Een Ander Joods Geluid, Palestijnse Verenigingen, United Civilians for Peace, Vrouwen in het Zwart, enz.) samenwerken voor wat betreft onze standpunten. We moeten als GroenLinksers aan het werk om draagvlak te maken voor een ander Nederlands beleid .

  Het Israel-standpunt (juiste omschrijving) van Joschka Fischer is om te huilen. Hij heeft een eredoctoraat geaccepteerd van Israel.
  Van onze Duitse vrienden weet ik dat ze zich makkelijk de mond laten snoeren als de Israel-lobby met Holocaust-argumenten komt. Van dik-hout-zaagt-men-planken. Maar het is onjuist om met een beroep op gruwelen uit het verleden te zwijgen over gruwelen uit het heden. Ik ben erg benieuwd naar het Midden-Oosten standpunt van het nieuwe programma van de Europese Groene Partij.

  Wat er, nog veel meer, moet gebeuren is inderdaad: informatieverspreiding. En dan toewerken naar eisen aan Nederlandse regering voor beleidsverandering.

  GroenLinks afdelingen kunnen informatie-avonden houden. Jij geeft een prima verslag van een prima voorbeeld. Het kan in allerlei vormen: binnen GroenLinks, als een extra inhoudelijk punt bij afdelings- of provinciale ledenvergaderingen. Openbare avonden, al of niet met andere organisaties en partijen. Houdt een picketline op straat om Israelische producten te boycotten (zolang Israel het internationale recht boycot!).

  Het mag duidelijk zijn, ik ben enthousiast over jullie info- en discussie-avond. Maar “goeie” avonden zijn bij lange na niet genoeg.

  Wie aan de slag wil, kan contact opnemen met de Midden-Oosten-Werkgroep van GroenLinks.

  Fennie Stavast

 2. Palestina-avond at Publiekelijk tijdverdrijf Says:

  […] Afgelopen donderdag was ik te gast bij GroenLinks Den Haag om te vertellen over de Palestina-reis. Het pandje van de Haagse afdeling zat goed vol, en het verhaal werd vol interesse gevolgd. Twee Haagse Gloggers deden verslag: Harrie Kampf (van wie ik ook de foto heb gejat gebruikt), en Koen Martens. […]

 3. paul maas Says:

  Inderdaad, en dat was nou net de reden waarom ik weg ben gelopen bij groenlinks: die afkeer, zeg maar gerust haat jegens israel. Want dat ene democratische land tussen al die dictaturen is volgens goenLinks de schuld van alles. En ja, dan is de israel lobby, die er altijd de holocaust bij haalt, de bron van alle kwaad. Schokkend, dat als het over israel gaat, GL een keiharde bijna militaristische club wordt. Intimiderend tegen andersdenkenden zoals ik zelf heb meegemaakt bij de zgn Linkse lente in Nijmegen waar vriend van Agt zijn hamas-kameraden mocht bewieroken en een stand van andersdenkenden bijna met fysiek geweld werd weggejaagd. groenlinks en de democratie…het is behelpen als het over het midden oosten gaat….

 4. Reinold Tomberg Says:

  ”want wie leert metaalbewerken kan ook wapens produceren”

  Tsja, zo kun je elk ambacht in de hoek zetten. Metaalbewerken is een mooi productietechniek. Kijk hier maar eens:
  http://www.metaalmagazine.nl/archief/id702/9679_metaalbewerken.html

  Reinold Tomberg
  Metaal Magazine

Leave a Reply