Yay Simuze.FM

Een tijdje terug maakte ik een uitbreiding op Simuze, de site voor het delen van muziek onder een creative commons licentie: Simuze.FM. De opzet was behoorlijk simpel: een semi-willekeurige selectie uit het archief van Simuze (inmiddels meer dan 1600 nummers, en nog steeds groeiend) 24 uur per dag.

Dat is op zich geweldig, je hoort zo alle nummers voorbij komen, en krijgt een behoorlijk goed idee van het aanbod van Simuze. Maar dat is ook gelijk het probleem, want sommige nummers wil je eigenlijk helemaal niet voorbij horen komen. Bijvoorbeeld omdat je niet van house houdt, of iets tegen rock hebt. Of omdat het gewoon bagger is.

Dus hebben we (al een tijd geleden) zitten nadenken over een betere manier om de playlist van de radiostream samen te stellen. Daar zijn een heleboel ideeen uitgekomen, maar zoals gewoonlijk konden we deze door tijd en geldgebrek niet uitwerken.

Daar is vanmiddag verandering in gekomen: tijdens de digitale pioniers broedplaats, een experiment van het digitale pioniers programma om fondsen te verdelen, is Simuze.FM tot 1 van de 3 projecten gekozen die met 5000 euro aan de slag kunnen! Jeej!

Nu hadden we genoeg plannen om er een ton doorheen te jagen, dus dat hebben we wat moeten beperken om het realistisch te houden. De eis die aan het bedrag hangt is namelijk dat het een zomerproject is: in september moet er resultaat zijn!

De kern van wat we willen gaan uitvoeren is ‘terug naar de tijd dat DJs nog plaatjes draaiden die ze zelf leuk vonden’. Op Simuze kunnen gebruikers playlists samenstellen. Het idee dat we nu gaan uitwerken is dat dergelijke playlists op basis van populariteit of interesse worden gepromoveerd tot radio-shows. Zo krijgen we dus samenhangende en kwalitatieve nummers te horen.
De details gaan we nog uitwerken, maar het is een goede impuls voor het hele Simuze.FM gebeuren, en daarmee natuurlijk ook voor Simuze. Immers, Simuze.FM is bedoelt als uithangbord voor Simuze en in bredere zin voor creative commons muziek in het algemeen.

De toekenning van het geld aan de projecten gebeurde door een stemming onder de aanwezigen. Samen met emocracy.nl haalde Simuze.FM het hoogste aantal stemmen. Leuk, want ook dat project zag ik wel zitten, en ben daar gedurende de broedplaats-middag ook regelmatig bij aangeschoven. De details van dat project zijn ongetwijfeld na te lezen op de site van Reinder Rustema.
De beide projecten op de gedeelde eerste plaats werden op de voet gevolgd door het derde winnende project, dat overigens nog geen naam heeft. Het wordt een gigantische ghettoblaster, waarnaartoe mensen via bluetooth muziek vanuit hun mobiele telefoon kunnen uploaden. De muziek wordt dan gespeeld via de enorme speakers.

In totaal zijn er tijdens de bijeenkomst 11 projecten bedacht, waarvan 8 het dus niet gehaald hebben. Jammer, want er zaten een aantal erg leuke en maatschappelijk relevante projecten bij. Wie weet komt er een vervolg. In elk geval, hulde aan digitale pioniers voor het bedenken van deze gezellige en interessante middag!

Flattr this

One Response to “Yay Simuze.FM”

  1. Krispijn Beek Says:

    Gefeliciteerd Koen! Klinkt als een mooie uitbreiding voor Simuze! Ik ben benieuwd hoe het er vanaf september uit gaan zien, of beter gezegd hoe het gaat klinken :-)

Leave a Reply