Volksopstand 2008

Vandaag stond ik samen met wat GroenLinks-collega’s een kraam te bemensen op ‘t Plein, alwaar de volksopstand 2008 was georganiseerd. Een demonstratie, dachten wij, tegen de inperking van de privacy en het afbreken van de burgerrechten. Een korte opsomming: wet bewaring verkeersgegevens telefonie en internet, ongebreideld afluisteren van telefoongesprekken door de amerikaanse overheid, ov-chipkaart, identificatieplicht, nationale vingerafdrukken en dna database en ga zo maar door.

Allemaal onderwerpen waarvan te weinig mensen doorhebben dat ze een serieuze bedreiging vormen voor onze democratische rechtsstaat: de drie-eenheid van wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht (trias politica) wordt kortgesloten doordat opsporing en vervolgen volledig voorbij gaan aan rechterlijke toetsing.

Daar kun je allemaal erg rationeel over nadenken, en D66 europarlementarier Sophie in ‘t Veld doet dat ook en haar toespraak was dan ook prima te verteren. Ook de opsomming van problematische wetgeving door Stephan Ockhuizen was prima in orde, en de toespraak tegen de identificatieplicht goed te volgen.

Zweven

Dat we intussen in onze stand werden aangesproken door mensen die zich ernstige zorgen maken over ‘chemtrails‘ en nulpuntsenergie, verbaasd ons nog niet eens. Je hebt dat wel vaker bij het actievoeren.

Plots wordt echter e.e.a. duidelijk, als de volgende spreker op het podium verschijnt: Marcel Messing begint een verhaal over de facistische nieuwe wereldorde, Mensen worden geimplanteerd met chips die gedachten manipuleren, nazi’s zijn door het vaticaan beschermd en maken binnenkort hun comeback, regeringen zijn massaal mensen aan het vergiftigen, UMTS masten worden gebruikt om ons DNA te manipuleren, en ga zo nog maar even door. En dat allemaal vanwege het buitenaardse complot.

We voelen ons nu wat ongemakkelijk. Dit is allemaal niet meer serieus te nemen, en heeft niets meer te maken met de aanleiding van de demonstratie! We pakken snel onze spullen in, en houden het voor gezien.

Vrijbit ontmaskerd

De organisatie van de demonstratie is in handen van vrijbit. Vrijbit belooft een organisatie te zijn voortbordurend op het enkele jaren geleden ter ziele gegane Bits of Freedom (BOF). BOF was een uiterst capabale en rationele organisatie, welke zich inzette voor privacy en digitale burgerrechten. Een belangrijk onderwerp in deze tijd waarin ICT een zo centrale rol in het dagelijkse leven inneemt.

Vrijbit, schaart zich echter na vandaag in het illustere rijtje van niburu, scientology en andere sekte-achtige clubs die de meest bizarre complotten menen te ontwaren in ogenschijnlijk willekeurige gebeurtenissen. Nu begrijp ik ook waarom een goede vriend van me, die in het bestuur van vrijbit zat, zich onlangs heeft teruggetrokken.

Het is jammer dat op deze manier een belangrijk onderwerp wordt vertroebeld met, ik zeg het maar recht voor zijn raap, gestoorde samenzweringstheorieen. Het is maar goed dat er weinig mensen op de demonstratie af kwamen en er geen pers bij was.

Terwijl wij onze kraam voortijdig ontruimden, vroegen enkele verbaasde passanten ons nog waar dit nu allemaal over ging. Ik kon het ze niet uitleggen. Vol verbazing keerde ik huiswaarts, om nog eens in de uiterst vermakelijke materie te duiken. Sites als wijwordenwakker.org, niburu.nl, nulpuntenergie.net en chemtrails.nl. Voor wie van drogredenen, paranoia en samenzweringstheorieen houdt een oneindige bron van vermaak!

Flattr this

47 Responses to “Volksopstand 2008”

 1. RonaldO Says:

  Jullie hebben helemaal gelijk waar het betreft Marcel Messing. Dat dit een verkeerde keuze is geweest om die als spreker uit te nodigen klopt helemaal. Ik vind het alleen jammer dat jullie dan reageren door je rug ernaar toe te keren als standhouder, in plaats van datgene te doen waarvoor jullie naar Den Haag zijn gekomen. Als het onderwerp in de breedste zin van het woord belangrijk genoeg is om de burgers bewust te maken van het verlies van hun grondrechten, dan hadden jullie die kans moeten benutten door juist die mensen met vragen duidelijk te maken waar het wel allemaal om draait, ongeacht wie er op het podium staat. Het uiterlijk van de manifestatie is in mijn ogen al een teveel links getint feestje geweest en dat is nou net iets wat in de toekomst moet veranderen want het verlies van burgerrechten betreft iedere burger. Daarbij ben ik van mening dat de opkomst zeer redelijk te noemen is, want volgens de politie waren er zeker rond de klok van 14.30 uur tussen de 2500 en 3000 mensen op het plein en dat is voor een land waar het grootste deel van de burger van mening is dat de overheid alles mag, als de veiligheid maar gewaarborgd is, behoorlijk veel. Tevens moeten jullie er ook van bewust zijn dat een programma vullen van 5 uren met een budget van een paar rot centen een hels karwei is. Als je 50.000 euro tot je beschikking hebt kun je iedere topper op het podium krijgen die je maar wilt hebben, maar dat budget was nou eenmaal niet aanwezig. Ik heb ook een verslagje gemaakt van de manifestatie en dat heb ik gedaan vanuit een positieve kijk op de middag. Door alleen maar negatieve momenten aan te halen, werp je de interesse van de burgers ook weer verder van je af.
  http://www.privacyinvasion.eu/index.php/topic,658.msg2796/topicseen.html#new

  Groeten, RonaldO

 2. Koen Says:

  RonaldO, de schatting 2500 a 3000 mensen vind ik rijkelijk overdreven, of je moet al het terrasvolk dat er toch wel is en het winkelpubliek meerekenen. Geen mensen dus die voor de demonstratie kwamen, en zich eigenlijk vooral afvroegen ‘waar gaat dit in godsnaam over’, vooral rond de klok van 14.30 – 15.00 :)

  Dat er vooral linkse aanhang komt, dat is natuurlijk niet zo vreemd als je kijkt waar de privacy-inperkende maatregelen vandaan komen (zoals ook op de manifestatie op de prikborden duidelijk werd gemaakt): rechtse partijen als CDA, VVD en Wilders menen dat het in het kader van de bescherming van de burger is toegestaan deze burger onder constante surveillance te plaatsen en al zijn rechten af te pakken.

  Ik ben al jaren bezig met dit onderwerp, organiseer bijeenkomsten, breng mensen bij elkaar en probeer anderen bewust te maken van de impact van deze maatregelen. De manier waarop Messing hier mee bezig is, vind ik niet bijster constructief. Door te bazelen over nazi-complotten en buitenaardsen, maak je het onderwerp belachelijk. Ik wil daarvoor waarschuwen, ik wil graag serieus met dit onderwerp bezig zijn! Door mensen als Messing een podium te bieden, zorg je er alleen maar voor dat ‘de gewone man’ nog meer zal denken dat mensen die zich druk maken over privacy en (digitale) burgerrechten paranoide enge mensen zijn, die vast iets te verbergen hebben.

  Ik vond het tot aan het moment dat Messing op het podium kwam een hele geslaagde bijeenkomst, zoals ik ook al schreef. Maar de theorieen die Messing daar ventileert, daar wil ik simpelweg niet mee geasocieerd worden. Het excuus ‘er is geen geld’ vind ik dan erg mager, je zet zo’n man niet op het podium als je vind dat hij onzin praat. Een hele foute keuze, die de zaak echt geen goed doet. Voorafgaand aan de demonstratie kreeg ik al van verschillende kanten te horen ‘goh, ga jij daarheen, ben je wel goed wijs’. Dat geeft maar aan hoe averechts deze keuze vooraf al uitpakte, en dat vrijbit niet het juiste geluid laat horen.

 3. AanRonaldO Says:

  De schatting 2500 à 3000 mensen vind ik meer dan “rijkelijk overdreven”, het is een gof leugen. In de verste verte waren er geen duizend mensen. Een paar honderd mensen waren er.

 4. Johan Says:

  Lieve mensen,

  Stel nu eens dat 99% van alle mensen diep in slaap is. Ja jij ook! Stel nu eens dat alles waarvan jij denkt dat het echt is, allemaal schijn is. Wat zou er moeten gebeuren om jou wakker te krijgen? Let vandaag (12 okt.) maar een heel goed op wat er met jouw gevoel gebeurt. En kijk de komende week maar eens wat vaker omhoog.

  Lieve medemensen, wordt nu toch eindelijk wakker. Wil je dat echt niet omdat je nu zo lekker droomt? Nou, welterusten dan maar.

  Je kunt de waarheid vinden in jouw hart. Liefde, positiviteit en dankbaarheid. Dit zijn de sleutels naar de waarheid!

 5. Brian Says:

  Mensen moeten eerst eens goed hun onderzoeken gaan doen, wat is de Bilderberg Groep? Is dat ook complot theorie? Was Balkie en Beatrix en de top 100 van de wereld elite niet daar aanwezig, ook zonder pers? En elk jaar weer? Hebben jullie dan ook niet de bohemian grove onderzocht? waar bizarre rituelen worden gedaan? waar zij offeren aan een stenen uil?
  En waar ook de elite van de wereld heen gaat. Kijk naar al die symbolen en standbeelden van draken, Reptielen, slangen cargoyals, uilen etc, overal in de wereld. mmm vonden ze dat mooi? dus maken we dat maar.
  Zelfs een topadviseur van verschillende presidenten geweest genaamd David Kergen, komt vooruit in een intervieuw (zoek maar op youtube) dat hij een “happy member” is van de Bohemian Grove. En wie daar niet bekend mee is, doe ONDERZOEK! Er is een hele mooie docu van gemaakt. Maar voor diegene die nog slapen zal dit allemaal onzin zijn.
  Ja maar daar heeft Nederland niets mee te maken… O Nee, als je de patronen gaat zien waar zij mee bezig zijn, om een nieuwe wereld orde te scheppen, zijn ze goed op weg. Raar heh dat die banken nu massaal op hun gat gaan. hehehe wist dit al 2 jaar geleden, hoef ik niet eens waarzegger voor te zijn, alleen maar je ogen te openen dat is alles. En ja veel mensen met angst zorgen dat zij dit niet willen zien en weten. Nazi Germany komt heel snel weer terug als slapende mensen niet optijd wakker worden. Zie wat er in Londen is miljoenen camera’s, en snel overal biometrische paspoorts, Irisscans worden ingevoerd, allemaal in werking gezet na 9/11.
  Is toch geen inside job zullen de slapende mensen zeggen. en Irak had massa vernietigingswapens, dus moest het aangevallen worden. Man wordt wakker!
  En maar janken om Marcel Messing omdat hij zijn verhaal doet, SHUT HIM UP hoor je ze zeggen, Niet normaal meer dat mensen elkaar maar blijven veroordelen. 1 ding zal en gaat komen als die slapende schaapshonden niet snel wakker worden. 1 wereldbank, 1 wereldleger, een microgechipte populatie linkt aan een global computer. Al doe je research naar top leden zoals Cheney, Rumsfeld dan noem ik er maar 2, hoe lang zitten deze pinky en brain in en rondom het witte huis?
  En Vader Bush hoe lang is hij op de achter en voorgrond geweest? ja ruim 28 jaar! in de reagan administratie voor 8 jaar vice president. mmmm en daarna hijzelf voor 4 jaar. daarna Clinton voor 8 jaar, bush en clinton hele goede vrienden van elkaar. Dan zijn achterlijke zoon voor 8 jaar.. en zo kan ik er nog veel meer van opnoemen die al jaren in positie van macht zijn.
  Nog 1 om af te sluiten en om over na te denken: Waarom werden wij opgezadeld een paar jaar geleden vanwege de enorme staadsschuld? En NU hoeveel miljarden worden in Pivate ondernemenigen zoals Banken gepompt? en hoe zit dat dan met die staatsschuld? Wat is Staatsschuld? aan Amerika? of andere landen? NEEE de grote Coorperaties die de touwen in handen hebben, en figuren zoals Bush, Cheney en de hele kliek onder controle hebben. Doe maar is onderzoek naar Geld, Wat is geld? en hoe werkt dat. wat is schuld? Allemaal complot theorieen? Mensen stop eens met veroordelen, of blijf slaaf van het systeem waar nu heel veel mensen bewust van worden.

 6. David Rietveld Says:

  Koen, ik ben het helemaal met je eens. Maar wij zijn natuurlijk onderdeel van de NWO, omdat we lid zijn van een politieke partij. Zoiets?

 7. niphtrique Says:

  Lach mij maar uit. Maar de oplossing voor alle problemen met het geldsysteem is al bedacht. Het is een fundamenteel gezond geldsysteem zonder rente.

  De fundamentele oorzaak van alle financiële instabiliteit is de rente. Silvio Gesell heeft een monetair systeem beschreven dat ook al in gebruik was bij de Egyptenaren in de tijd dat de piramides werden gebouwd. De beroemde econoom Keynes heeft geschreven dat Gesell geniaal was. Bernaerd Litaer heeft beschreven in zijn boek “Het geld van de toekomst” dat dit geldsysteem de onvermijdelijke opvolger is van het huidige.

  Ik heb jarenlang onderzoek gedaan en heb mijn conclusies zo beknopt mogelijk opgeschreven. Dit nieuwe systeem zal leiden tot maximale welvaart en maximale stabiliteit. Tevens is het vrijwel onmogelijk om de komst van de nieuwe systeem te stoppen.

  http://www.naturalmoney.org/

 8. Robert Verlinden Says:

  Ls.,
  De wortels van het probleem in Nederland en gelijktijdig van Europa is dat men bij het ondertekenen van het EU Verdrag in 1957 heeft gedoogd dat Nederland geen trias politica kent. Met als gevolg dat we halve waarheden horen of helemaal niet worden geïnformeerd. Als je niet wordt geïnformeerd krijg je ook geen discussie en blijven de begrippen onduidelijk. In het gehele stuk van Metro staat dan ook geen woord dat het hier om een Europese gebeurtenis ging. In Zweden hebben burgers met succes geprotesteerd waardoor de zogeheten anti terrorisme wetgeving terug werden gestuurd. In Nederland doet iedereen maar wat en hebben gemeentes vergaande bevoegdheden. Over dit alles geen woord in de Nederlandse pers, wel in andere Europese lidstaten. FRA Sweden afgestemd na protesten
  http://www.esf2008.org/registrations/pirate-parties-international/immaterial-property-rights-state-of-the-art-and
  Hier wringt de schoen. Bestuurlijk Nederland is in Europa verraderlijk als het om democratie, media, wetgeving, voeding en rechtelijke macht gaat. Tenzij iemand mij met alle positieve bedoelingen een lichtpuntje kan duiden. Groet. Uw dienaar om het algemeen belang te dienen.
  Robert A. Verlinden http://www.wijzijnoveral.nl

 9. Brian4all Says:

  (ik ben andere Brian dan Brian hierboven)

  (1)
  Goed dat jullie er geprotesteerd hebben. Privacy is belangrijk. Weten wat met je gegevens gedaan wordt of gedaan kan worden is een onderdeel van vrije informatie en democratie. Met name nu, in het kader van die leugenachtige “oorlog tegen terrorisme”, worden burgerrechten en het sociale klimaat snel afgebroken. Dat hoeven we niet te pikken.

  Ik vind het daarom jammer dat jullie weg zijn gegaan toen die rare Messingmeneer kwam spreken. Kijk, op demonstraties zullen wel vaker verwarde figuren spreken waar je het niet (helemaal) mee eens bent. In elke beweging vind je verschillende meningen. Dat wil zeggen dat het terechte punt dat jij wilde maken nog steeds gemaakt kon worden, ookal hangt een geflipte complotfanaat een ander verhaal op. Juist dan moet je de in-verwarring-gebrachte voorbijgangers uitleggen hoe het wel zit. Met het naar-huis-gaan verspeel je die kans.

  (2)
  Tegen de complottheoreten en Messingfanaten wil ik zeggen: “Ja, er zijn complotten, maar complottheorie biedt geen oplossing.” De CIA en de AIVD bijvoorbeeld zijn complotten: geheimzinnige genootschappen die geheime plannen maken, infiltreren, saboteren, etc. net als de Securitate van Caucescu en de Stasi in Oost-Duitsland. Maar dat soort complotten krijg je niet weg (en verzwak je ook niet) door hun eventuele ritueeltjes te onderzoeken. Zo’n complot ontstaat niet uit een ritueel, noch bestaat het ten behoeve van een bepaald ritueel. Zo’n complot is er om de huidige machtsstructuur te bewaken: een economische structuur van weinige grote bezitters tegenover vele bezitloze werkenden. Als die structuur wordt omgehakt, vallen de complotten als bladeren van de boom.

  Dat biedt meteen de weg naar een oplossing. In Roemenie en Oost-Duitsland kreeg men deze complotten weg door een massale arbeidersopstand in 1989. De machtsstructuur zelf, waarin dit soort complotten geworteld zijn, werd door de bevolking aangevallen en afgebroken, en daarmee verviel de noodzaak/functie/voedingsbodem van deze twee complotten. (de complotten verdwenen niet omdat de bevolking van complotrituelen afwist of zelf schoon was van rituelen: de meeste opstandelingen waren Orthodox of Protestants christelijk met alle ritualistische symboliek en kerkelijkheid die daarbij hoort) Bouw liever aan grotere sterkere vakbonden die een vuist kunnen maken tegen het huidige kabinet.

 10. Tania Says:

  Toespraak van Sophie in ‘t Veld tijdens Volksopstand 11 oktober 2008 in Den haag
  http://www.nujij.nl/toespraak-van-sophie-in-t-veld-tijdens.3774550.lynkx

 11. Jeroen Pouw Says:

  Jammer dat groen links dit heeft aangegrepen om dit initiatief waarvan ze op voorhand wisten dat ook Marcel Messing een praatje zou houden te torpederen, beetje laf zelfs en dat had ik van groen links niet verwacht.

  Als je van te voren weet dat je op een demonstratie bent waar iedereen zich mag uiten, en je absoluut niet aanwezig wil zijn omdat er bepaalde mensen ook hun woordje mogen doen, kom dan niet!

  Helaas dit soort opmerkingen schiet mij in het verkeerde keelgat en ik zeg bij deze mijn lidmaatschap op van groen-links (na 12 jaar) en ik vind dat iedereen dat zou moeten doen.

 12. Peter Says:

  Ik was zaterdag ook in Den Haag, vond het belangrijk om er te zijn. Ergens is een grens aan regulering, dossiervorming en identiteits-opslag door de overheid. Ik heb met enthousiamse Marcel Messing horen spreken, een beste spreker voor het evenement. Hij vertolkte de zorg en gedachten van vele aanwezigen, het was behoorlijk druk geworden. Dat de stand van Groen Links leegliep bleef voor mij onopgemerkt! En ja, er zijn verschillende waarheden, je ziet wat je kunt zien, je hoort wat je kunt horen en voelt wat je kunt voelen en je gelooft wat je wilt geloven. Velen van ons zien ongeveer blind, slechthorend, kunnen niet bij hun eigen gevoel en geloven dat dat hun leven is. Ze wijzen andersdenkenden (zoals Marcel Messing) resoluut af als min of meer gestoord. Ga op onderzoek uit en ontdek je eigen waarheid. Kijk uit je ogen en zie wat er te zien valt, luister, en hoor wat er verteld wordt, voel bij jezelf en ontdek je eigen waarheid. Een deel van nederland gaat morgen weer aandelen kopen omdat ze zo laag staan, een ander deel kijkt de komende dagen met gezonde spanning buiten naar boven om te zien wat er te zien valt. Blijkbaar wil een groot deel van de mensen blijven slapen in onwetendheid. Het nadeel van onwetendheid is dat je het niet opmerkt, niet weet, jezelf er niet bewust van bent. Ach, doe morgen lekker wat je goed dunkt! Ik ga werken en zal vaak naar buiten kijken ( en velen met mij )

 13. Koen Says:

  Tsjah, wat moet ik hier van zeggen? Blijkbaar mag je het niet meer ongestraft hartgrondig met iemand oneens zijn.

  De werkgroep ICT van GL (vanuit welke ik er stond) houdt zich al langer bezig met privacy en (digitale) burgerrechten. Ik persoonlijk al sinds, pak em beet, de tachtiger jaren toen ik als tiener via hacktic in aanraking kwam met de ethische kant van ICT. Dat de problemen op deze manifestatie in het licht van ufo’s en nazi-complotten zouden worden uitgelegd, dat wist ik van te voren niet. Had ik dat geweten, dan was ik inderdaad gewoon thuis gebleven.

  Aan RonaldO en Brian4All, die mischien enigszins terecht verwijten dat ik huiswaarts ben gekeerd toen de aap uit de mouw kwam, wil ik nog wel kwijt dat ik gewoon door ga met mij inzetten voor deze onderwerpen. En dan niet door aan mensen uit te leggen dat het niet met ufo’s en nazi’s te maken heeft, want dat vind ik een beetje zonde van mijn tijd! Niet ik verspeel mijn kans om die voorbijgangers bewust te maken van de genoemde onderwerpen, maar degene die besluit ze in verband te brengen met enge conspiracy-mannetjes. Ik grijp mijn kans elders wel weer, waar de ruis van Messing niet aanwezig is en ik op een constructieve manier mijn argumenten kan brengen. Vanuit de verdediging is het lastig scoren.

  Robert Verlinden heeft natuurlijk helemaal gelijk: dit is geen specifiek Nederlands issue. De meeste regelgeving komt uit Europa, maar de meeste mensen interesseren zich maar matig voor de europese politiek. En dat is waarom de europese commissie (zeg maar het kabinet van europa) er mee weg komt: niemand die er naar om kijkt. De europese unie is met name een economische unie, over sociale of andere vraagstukken hoor je niet zo veel (en pogingen om die vraagstukken wel een belang te geven in het europese circus stranden op desinteresse van de burger). Als zodanig zul je ‘uit europa’ dan ook vaak maatregelen zien die met name bedoeld zijn om economische partners (bijvoorbeelde de verenigde staten) tevreden te stellen. Zoals daar zijn de uitwisseling van allerlei gegevens in het vliegverkeer, bancaire gegevens in het kader van de war on terror, vergaande maatregelen om amerikaans intellectueel eigendom veilig te stellen, en zo voorts. Want anders kopen ze ons ijzer niet meer of mogen we hun land niet meer in.

 14. ReinoutS Says:

  @Jeroen Pouw: je mag toch in alle redelijkheid verwachten dat een demonstratie voor burgerrechten en privacy niet wordt aangegrepen om allerlei complottheorieën over UMTS-masten en buitenaardsen te ventileren? Ik denk dat het een juiste beslissing was om de boel in te pakken: je wilt daar als serieuze politieke partij niet mee geassocieerd worden. Ben je het daar niet mee eens dan moet je misschien inderdaad op zoek naar een andere partij.

 15. Volksopstand tegen verlies van privacy gekaapt door complotdenkers - Sargasso Says:

  […] if (typeof(et_ord)==’undefined’) et_ord=Math.floor(Math.random()*10000000000000000); if (typeof(et_tile)==’undefined’) et_tile=1; document.write(”); Volksopstand tegen verlies van privacy gekaapt door complotdenkers13-10-2008 om 00:03 door Carlos Volksopstand tegen verlies van privacy gekaapt door aluhoedjes | Hoe een goed initiatief averij oploopt door het toelaten van complottheoreticus Marcel Messing Complotten, Privacy, protest, Waan v/d Dag, waanzin Terug naar het blog […]

 16. Realist Says:

  Wat een rare reacties lees ik hier zeg.
  Ik was ook aanwezig op het Plein en rond 12.30 waren er rond de 150 bezoekers op af gekomen.
  Tijdens de speech van Marcel Messing waren het er zo’n 300 bezoekers.
  Dat Groen Links standje heb ik links vanaf het podium zien staan, begreep niet waarom.
  Begrijp nu dat ze voortijdig zijn vertrokken om de speech van Messing.
  Is mij totaal niet opgevallen, terwijl ik er heel dicht bij stond, aandachtig luisterend.
  Er kwam een passant langs en bleef geïnteresseerd naast mij staan luisteren en vroeg mij: Weet u wie deze man is?
  Ik vertelde dat hij de schrijver is van Worden Wij Wakker.

  Ook raakte ik in gesprek met een bezoeker die vertelde bijna 3 uur te zijn ondervraagd door de AIVD
  over het boek van Messing.

  Groen Links een serieuze partij? Heeft nog nooit meegeregeerd.
  Zal ook nooit gebeuren zolang het mensen aantrekt die reageren:
  Wat ik niet begrijp, bestaat niet. Slaap maar lekker verder.
  Marcel Messing is wetenschapper en zijn boek bevat zeker 400 bronvermeldingen.
  Nog geen 10 % van de mensen weet wat er eigenlijk afspeelt in de wereld.

  Waarom bezoekt onze premier in het geheim de Bilderbergmeetings en hanteren ze een geheime agenda?
  Waarom hebben 48 huidige regeringsleiders allemaal dezelfde opleiding bekostigd door USA genoten?
  Waarom wordt ons wijs gemaakt dat alles democratisch verloopt, terwijl de machtswellustigen dezelfde bloedlijn hebben?
  Waarom staat in het veel eerder verschenen boek: Niets in dit boek is waar maar het is precies zoals het is
  dat de elite regeringen al vanaf eind jaren 50 contact hebben met buitenaardse wezens?
  Waarom de inval in Irak? Nooit gehoord van de kleitabetten zeker?
  Ook nooit van Nicolai Tesla zeker. De fysicus die de aarde had kunnen voorzien van elektriciteit.
  Hij is verguisd en zijn uitvinding wordt nu in Alaska misbruikt.

 17. ReinoutS Says:

  @Realist: dank voor het onderstrepen van mijn punt.

 18. De Wreker Says:

  de ongelovigen zijn verloren, gehersenspoeld door de chemtrails en de H.A.A.R.P. we kunnen hen niet meer wakker maken zij zijn het instrument van de duivelse complotten. we moeten de ongelovigen afmaken voor het te laat is! hier hoef je geen moreel wakker van te liggen want dit zijn geen mensen meer maar instrumenten gereedschappen, ze hebben geen eigen wil maar worden geprogrameerd. wie Marcel Messing leest, kom met mij en vorm een leger tegen de nieuwe wereld orde. alleen door de ongelovige de instrumenten van de duivels uit te roeien maken we een kans onze planeet te houden.

  drink geen water meer uit de kraan of de supermarkt zelfs geen regenwater, hierin zitten deeltjes die ook jou langzaam maar zeker omtransformeren tot duivelse gereedschappen. je moet het vocht uit je eigen urine en zweet hergebruiken, dit is door je lichaam gefilterd. je krijgt dan een beetje binnen maar daarna niet meer en je lichaam kan zich dan goed wapenen. vertrouw ook het eten niet, je moet het zelf verbouwen in een afgesloten ruimte waar geen vocht of lucht van buiten komt want daar zitten die deeltjes van de sproeien in dat komt dan in je eten en dat zorgt er voor dat je geen wilskracht meer hebt en een gereedschap van de duivelse orde wordt. en ook de lucht mag niet in je huis komen, die zit er vol mee.

  ik weet dit omdat ik zelf door een druidestam ben gebruikt ik moest sterven op het offerblok nadat ik was verkracht maar ik kon ontsnappen dankzij de hulp van een onbekende ik denk dat het marcel messing was zo zag hij er wel uit. ik ben verkracht in een duits bos door regereingsleiders in hun enge rituelen terwijl de niet gelovenden toe keken en er om moesten lachen. we moeten ze vermoorden voor ze ons vermoorden!

 19. Brian4all Says:

  @De Wreker:
  Gooi je ring in een vulkaan. Dan komt alles goed.

 20. Webmind’s blog » Blog Archive » Volksopstand 08, update. Says:

  […] Koen schreef nog een boeiend stukje over zijn ervaringen bij de volksopstand. Qua het hele event maar verlaten ben ik het niet eens, maar de betrokkenheid van niburu vind ik wel zorgwekkend. […]

 21. Joris Says:

  In de reacties onder dit artikel wordt meteen duidelijk waarom het zo moeilijk is voor privacybewegingen om in Nederland voet aan de grond te krijgen. Privacy heeft helemaal niets te maken met links-rechts denken, met complottheorieën, de Bilderberg Groep, nazi’s of chemtrails. Privacy heeft te maken met het recht om mens te zijn, om vrij te denken. Een discussie of demonstratie hoort dan ook te gaan over de steeds verdere inperking daarvan die ontstaat door groeiende controledrang bij de overheid, die op haar beurt weer mogelijk wordt gemaakt en zelfs gesteund wordt door gecreëerde angst onder burgers. Het gaat over het nemen of toestaan van de verkeerde maatregelen, in de hoop daarmee onjuist geformuleerde dreigingen tegen te gaan. Je hoort dan de massa duidelijk te maken welke dreiging uit gaat van de genomen maatregelen, dat de privacyinperkende maatregelen helemaal geen oplossing zijn maar juist een probleem op zich vormen. De ‘ik-heb-niets-te-verbergen’-mensen moet je confronteren, en die zal je een realistisch beeld moeten geven dat je kan onderbouwen met feiten en niet enkel met theorieën. Juist daarom is het belangrijk om privacybescherming uit het extreemlinkse hoekje te halen, en verre te houden van complotdenkers. Het recht op privacy is zelfs de basis van het liberalisme, al lijken enkele ‘liberale’ politieke partijen hun oorsprong te zijn vergeten.

  Ik denk dat hierin de lage opkomst terug te vinden is; een dergelijk belangrijk onderwerp hoor je van meerdere kanten te belichten en hoor je verre van de zogenaamde ‘professionele boe-roepers’ of complottheorie-denkers te houden. Toch hulde voor de mensen die het met de juiste bedoelingen hebben georganiseerd, of er met de juiste bedoelingen hebben gestaan.

 22. RonaldO Says:

  @ReinoutS

  Het uitgangspunt van Vrijbit omvat ook de Vrijheid van Meningsuiting. Vanuit dit standpunt kun je een spreker als Marcel Messing niet weren omdat, hoe ongelooflijk dit ook moge klinken, de man een behoorlijke aanhang heeft.

  @Koen

  Ik ben blij dat je in ieder geval het bijltje niet neergooit en je blijft inzetten voor de bescherming van de burgerrechten.
  Er is nog een lange weg te gaan en elke strijder die zich inzet voor een stukje bewustwording onder de burgers is een aanwinst.

  Groeten, RonaldO

 23. David Rietveld Says:

  @RonaldO: het idee van een organisatie lijkt me dat ze een programma opstellen. Dat houdt altijd in dat je keuzes maakt, omdat je niet iedereen op het podium kunt hebben. Er is nu dus de keuze gemaakt om Messing te programmeren. Dat is volgens mij een verkeerde keuze, omdat het de zaak geen goed doet. En omdat het me ook lijkt dat de organisatie er alles aan gelegen is om zoveel mogelijk mensen achter haar doel te krijgen, is het meer dan een verkeerde keuze: het is zelfs contraproductief.

  Ik stond zelf op het punt om in te grijpen toen Messing de zin ‘wiens eigenlijke naam Bronstein was’ uitsprak. Gelukkig ging hij daar niet verder op in en bedacht ik me dat het beter was de boodschappen te gaan doen die ik van plan was te doen.

 24. Elhanan Says:

  N.a.v. een oproep op ouders.nl ben ik 12 oktober naar de demonstratie gegaan. Ik vond het een mislukking en ben blij dat ik m’n vrouw en kinderen thuis had gelaten. Het heeft de strijd voor burgerrechten en privacy zelfs schade toegebracht. Er waren mensen die zich ernstig zorgen maken over het toenemende gebrek aan privacy, maar die zich niet willen associëren met theorieën over chemtrails en ufo’s, etc. Zij zullen bij een volgende demonstratie niet meer op komen dagen. Een echt liberale partij als Groen Links hoorde er zeker bij, maar ook zij voelden zich niet thuis en hielden het halverwege voor gezien.

  Of het contact met 60 buitenaardse beschavingen nu echt is of niet, doet er niet toe. Het heeft allemaal niets met het onderwerp van de demonstratie te maken. Jammer dat de organisatoren zich niet konden focussen.

  Veel demonstranten brachten de aanslag van 11 september 2001 ter sprake. Dit onderwerp vond ik nog wel enigszins relevant, omdat 11 september als excuus is gebruikt om privacy en vrijheid in te perken. Bovendien rammelt het officiële verhaal rondom 11 september aan alle kanten.

  In Duitsland was de demonstratie gelukkig wel een succes. Er kwamen 15 duizend mensen naar ‘Freedom Not Fear’. (een veel betere naam dan ‘volksopstand’) In Berlijn was de demonstratie door 117 verschillende Duitse groeperingen opgezet. Ik hoop ooit nog eens mee te kunnen werken aan een nieuwe, breed gedragen demonstratie die wordt georganiseerd door zoveel mogelijk consumentenorganisaties, politieke partijen (van links tot rechts), maatschappelijke organisaties, etc. Zo toegankelijk mogelijk voor iedereen. Alleen zo kunnen we een vuist maken. De demonstratie van afgelopen zaterdag was alleen maar een signaal aan de politiek dat ze gerust door kunnen gaan met het inperken van burgerrechten en vrijheden. Maar waarschijnlijk hebben ze helemaal niets van de demonstratie mee gekregen. Gelukkig maar…

 25. Koen Says:

  Sjonge, wat een stof doet een simpel blogpostje opwaaien. Blijkbaar raak ik een gevoelige snaar, want er volgen meteen mailtjes op hoge poten van Leon Verburg (van vrijbit dus) waarin hij twijfel uit over mijn geestelijke gezondheid. Ik heb hem gevraagd hier te reageren, maar dat heeft hij helaas vooralsnog niet aangedurfd. Wel heeft hij op zijn eigen site een reactie geplaatst:

  http://www.volksopstand2008.nl/forum.html?func=view&catid=15&id=1526#1529

  Los van het feit dat Verburg hier een aantal dingen door elkaar haalt (GroenLinks Den Haag had met de actie weinig te maken), toch een aardig citaat:

  ‘Dit doet het vermoeden rijzen dat groen links hier met voorbedachte ingestapt is om een excuus te hebben voor het uitblijven van resultaat binnen de Haagse politiek, hetgeen gelukkig door de meesten als volstrekt ongeloofwaardig word ervaren.’

  Gaan we nu zelfs hier al complot-theorieen in zien? Vrijbit had kunnen weten dat wanneer ze een persoon als Marcel Messing in het programma zouden zetten, ze reacties als de mijne zouden krijgen. Wie een beetje rondsurft ziet dat ik echt niet de enige ben die dit vindt. Waarom Verburg mij er uit pikt, en mijn persoonlijke mening vervolgens toeschrijft aan GroenLinks, snap ik niet helemaal. Mischien dat er iets speelt waar ik niet van op de hoogte ben?

  Overigens, ik weet niet wie ‘balkenbrij’ is, maar deze persoon heeft blijkbaar toegang tot de bestuurs-email van vrijbit. De phrase ‘en ook nog wijt deze kennis het falen van groen links bij het behalen van enig resultaat bij het aan de kaak stellen van o.a. het verscherpte camera toezicht in Den Haag geheel aan de demonstratie van afgelopen zaterdag en de toespraak van Marcel Messing’ grijpt direct terug op een voorbeeld dat ik in een mail aan vrijbit schreef. Ik gaf daarin aan dat de aandacht voor Messing’s theorieen averechts werken voor degenen die concreet op bestuurlijk niveau iets proberen te veranderen aan de privacy-inperkende maatregelen.

  Ik zie dat Verburg (en zijn sock-puppet ‘balkenbrij’) zich blijkbaar moeten verlagen tot het verzinnen en verdraaien van feiten om mij maar in een kwaad daglicht te kunnen stellen. Dat doet mijn vertrouwen in vrijbit geen goed, helaas! Deze club is dankzij de manier waarop Verburg reageert op mijn gebruik van de vrijheid van meninsguiting niet meer serieus te nemen.

 26. Joris Says:

  Beste Jeroen,

  Al heb ik een ‘andere politieke kleur’, het doet me erg goed dat het onderwerp ‘privacy’ door jou en Groen Links op deze manier wordt benaderd. Ik hoop dan ook oprecht dat het niet van de agenda verdwijnt. In je link zie ik dat je ook wat met HAR2009 doet; zou dat een nieuwe kans zijn om het onderwerp op eens echt goed bij ‘de massa’ te brengen?

  Veel succes,

  Joris

 27. David Rietveld Says:

  Meteen maar even debunken: sinds GroenLinks in het college zit in Den Haag zijn er voor zover ik weet geen verscherpingen op het gebied van cameratoezicht geweest. Of we dat in de toekomst ook tegen kunnen blijven houden hangt natuurlijk niet alleen van GroenLinks (3 zetels in de gemeenteraad) af. Wat denk ik niet zal helpen is – mocht het onderwerp weer eens ter sprake komen – dat als ik voor versoepeling of vermindering pleit, mijn opponenten me bijvoorbeeld gaan vragen: “Hoezo meneer Rietveld? Bent u bang dat uw DNA veranderd wordt om de komst van aliëns te vergemakkelijken?”

 28. Koen Says:

  Joris, bij dit onderwerp deert politieke kleur me niet zo: ik werk graag samen met iedereen (of dat nu SP, D66, vvd of pvv is). Ik vind het eerlijk gezegd ook wat jammer dat ik nu door sommigen in een hoek wordt gedrukt als ‘GroenLinkser’, en daarmee wordt afgeschreven als ‘politiek dus niet relevant’.. Ik ben toevallig (actief) lid van GroenLinks, niet eens als politicus maar gewoon als vrijwilliger, maar dat definieert niet mijn hele identiteit.

  Ik ben inderdaad ook actief betrokken bij HAR2009 (daar gaat op dit moment echt zo’n beetje al mijn vrije tijd in zitten), en hoewel het nog wat prematuur is om mededelingen over het programma te doen wil ik alvast wel verklappen dat er zeer waarschijnlijk een prominente plek komt voor privacy en (digitale) burgerrechten! Ook niet zo vreemd natuurlijk, op deze evenementen besteden we al 20 jaar aandacht aan die onderwerpen :)

 29. David Rietveld Says:

  En het langverwachte persbericht staat online:
  http://www.volksopstand2008.nl/info/nieuws/4-binnenland/45-volksopstand-demonstratie-voor-en-door-burgers.html

  Terzijde even de rekensom gedaan: de organisatie houdt het dus zelf nog steeds op zo’n 3000 deelnemers.

 30. RonaldO Says:

  @Koen

  Jij ziet het als een simpel blogpostje Koen, maar zo zien een heleboel voor en tegenstanders van de privacy aantastingen dat niet. Beiden zullen ieder verslag dat gemaakt is over deze manifestatie aangrijpen om in discussies, verspreid over het internet naar te refereren. Dat is absoluut niet alleen het geval met jouw post, maar dat geld ook voor die van mij. Het grootste gemis bij de manifestatie is de aandacht van de landelijke journalistiek geweest. Hierdoor is nu onterecht een spanningsveld gecreëerd tussen partijen die feitelijk het zelfde uitgangspunt hebben. Ik spreek echter de hoop uit dat het gezonde verstand zegeviert en we allemaal ons best blijven doen (ieder op zijn eigen manier) om bewustwording te creëren. Uiteindelijk moet er dan toch een positief resultaat uit komen.

  Groeten, RonaldO

 31. David Rietveld Says:

  @RonaldO: volgens mij is datgene wat je Koen verwijt PRECIES het punt dat hij wil maken: jij ziet Messing wellicht als een onschuldige spreker, maar voorstanders van inbreuken op de privacy zullen naar hem verwijzen om hun tegenstanders belachelijk te maken. In tegenstelling tot de mensen die het niet met Koen eens zijn zal het hen wél lukken. Ik hoop met jou van harte dat het gezonde verstand zal zegevieren.

 32. RonaldO Says:

  @David Rietveld

  Het aantal belangstellenden, door jou voor het gemak maar deelnemers genoemd, schijnt een punt te zijn dat je meer bezighoud dan het doel. Ik twijfel heel sterk of je wel een voorstander bent van de strijd die geleverd wordt om de burgerrechten te beschermen. Ik wil nog wel even duidelijk uitleggen hoe je aan deze cijfers komt. De organisatie (incl. de Vrijbit vrijwilligers) en personen die de stands bemanden telden al ruim honderd personen. Tijdens de toespraak van Sophie in ‘t Veld stonden er ruim 350 personen vanaf het podium tot aan het standbeeld op het plein. Tijdens en na de toespraak van Sophie zijn er minstens 200 personen bijgekomen op het plein. Veel belangstellenden zijn rond 14.30 uur op de terrassen gaan plaatsnemen, terwijl bij de rede van Marcel Messing nagenoeg het hele plein alweer volstond tussen het podium en het standbeeld. Dit waren hoofdzakelijk nieuwe belangstellenden. Deze wisselwerking heeft een aantal keren plaatsgevonden, zodat je kunt spreken over een totaal aantal belangstellenden tussen de 2500 en 3000, tussen 12.00 en 17.00 uur. Er is niemand die beweert dat er op enig moment zoveel belangstellenden tegelijk op het plein hebben gestaan.

  Op je laatste reactie wil ik het volgende kwijt;
  Je hebt mij nergens zien of horen verklaren dat ik aanhanger ben van Marcel Messing. Sterker, ik heb geen 2 woorden aan hem gespendeerd in mijn verslagje van de Manifestatie. En in mijn 1ste reactie verweet ik Koen dat hij om reden van Marcel Messing de Manifestatie heeft verlaten, in plaats van datgene te doen waar hij voor in de stand is gaan staan, n.l. de onwetende burgers bewust maken en uitleg geven.

  @Koen

  P.S. De naam van de oprichter van de vereniging Vrijbit is Leon Burg en niet Verburg

  Groeten, RonaldO

 33. RonaldO Says:

  Groeten, RonaldO

  Dit blog begint helaas te censureren. Er worden reacties van mij geknipt en nieuwe reacties worden gezien als spam.
  Blog Admin? Wat mankeert er aan mijn reacties, er wordt door mij geen onvertogen of opruiende tekst geplaatst.

  RonaldO

 34. gmc Says:

  Saillant detail: ik wil net een reactie achterlaten op het forum van volksopstand2008.nl, omdat er aantoonbaar foutieve informatie wordt verspreid, maar helaas: vrijheid van meningsuiting geld niet voor iedereen. Ik mag geen account registreren en geen reacties achterlaten. Schrijnend.

 35. RonaldO Says:

  @gmc

  Je kunt altijd even een mailtje sturen naar Leon Burg door even boven aan de pagina contact aan te klikken. Je kunt een kopie van de mail met inhoud naar je eigen e-mail laten sturen.

  Ik vind het bijzonder spijtig dat bijna al mijn reacties zijn verdwenen, zelfs de eerste reactie onder het artikel van Koen.

  Groeten, RonaldO

 36. Kwistmaster Says:

  Hallo allemaal,

  Heel jammer dat hier vooral over elkaar heen wordt gebuiteld over wat er wel of niet goed aan de manifestatie in Den Haag was. Feit is dat er een handjevol ongeruste burgers zijn geweest, die de oproep van Sophie in’t Veld begin dit jaar tot de organisatie van een volksopstand hebben opgepakt. Daar hebben zij al hun vrije tijd en eigen geld ingestoken. Dat er dan een spreker is die zich niet aan de afspraken houd, kan de organisatie niet worden verweten. Hadden ze die persoon dan van het podium moeten sleuren?

  Tevens heel jammer dat een bericht op deze website/blog wordt geplaatst waarbij een organisatie (Vrijbit) die slechts enkele maanden oud is, op een hele goedkope manier in een bepaald negatief licht wordt gezet zonder dat is uitgezocht of het geschrevene klopt. En dan wordt het vreemd gevonden als er een pittige e-mail reaktie op komt van de betreffende organisatie. We hebben het hier over privacy en dan worden er quotes uit e-mail wisselingen hier openbaar gemaakt inclusief de naam. Hoe hoog heeft men op deze website privacy werkelijk in het vaandel staan als bij het eerste zuchtje tegenwind inhoud van e-mail en namen van personen wordt gepubliceerd.

  Zullen we het maar weer over de privacy verloedering in dit land gaan hebben? Want terwijl men hier over elkaar heen duikt om zijn/haar gelijk, gaat de inperking van onze privacy vrolijk verder. Laten we zo makkelijk onze aandacht afleiden van waar het werkelijk over gaat?

 37. Kwistmaster Says:

  @GMC: voor zover mij bekend is, kan iedereen zich registreren om mee te praten op het forum van Volksopstand2008. Trek je niet te voorbarig bepaalde conclusies? Waaruit blijkt dat er opzet in het spel is zoals je hier suggereert?

 38. gmc Says:

  Kwistmaster, wel even goed lezen ajb. Ik citeer niet uit de email, ik citeer uit een post op een publiek forum. En maak je geen zorgen, in de achtergrond ben ik gewoon bezig mijn steentje bij te dragen hoor.

 39. Kwistmaster Says:

  @GMC: het feit dat je citeert en dat hier plaatst is wat mij betreft hetzelfde: je werkt mee aan privacyschending. Hoe dan ook. Dat een ander dat doet is zijn/haar verantwoordelijkheid, maar als je staat voor wat je zegt, blijkt dat niet direct uit je daden. En dat is wat ik zie en niet wat je wel of niet achter de schermen doet.

 40. Koen (aka gmc) Says:

  Kwistmaster, het citeren van een publiek stuk dat publiek op een publieke website staat is privacy-schending? Sorry, daar heb ik maar 1 reactie op: LOL. Straks krijg ik nog te horen dat ik mijn eigen privacy schend door op mijn eigen blog iets over mezelf te schrijven. Het moet niet veel gekker worden mensen!

 41. RonaldO Says:

  Ik moet helaas constateren dat het niveau van de reacties een verkeerde kant op gaat. Beschuldigen van privacy schending, waar dat niet het geval is, is geen goede zaak. Ik heb geprobeerd met mijn comment een belang duidelijk te maken dat boven het individu uitstijgt. De ICT afdeling van Groen Links is al tijden bezig een bijdrage te leveren aan de bescherming van de privacy en ik hoop dat zij hier nog lang mee door blijven gaan. De door onze overheid in te voeren databases (EPD-EKD-Verwijsindex-Kilometerheffing) moeten vanuit de ICT op alle punten doorgelicht worden opdat de persoonsgegevens van de burgers beschermd blijven. Ik zal in ieder geval zoveel mogelijk relevant nieuws plaatsen op Privacy Invasion om op die manier een bijdrage te leveren.

  Groeten, RonaldO

 42. loldude Says:

  en zo zien we allemaal maar weer hoe debiel koen/jeroen/gmc/whatever werkelijk is :)

  en ik was niet eens in den haag :)

  maar een discussie op deze manier naar een kant proberen te verplaatsen, door als een persoon meerdere posts onder verschillende namen te plaatsen is heel heel heel erg fout en doet deze discussie absoluut geen goed en geeft alleen maar weer dat er meer speelt dan de ‘mening’ die je hier ventileert.

  daarnaast krijg ik het idee dat volksopstand/vrijbit het wel gedaan heeft bij je?

  mocht je niet in t bestuur ofzo? of spreken op t plein?

  de wrok moet ergens vandaan komen, ik zou me tijd beter besteden.

  en als side comment > dude, denk aan je bloeddruk en je kleinkinderen, dr zijn meer dingen in t leven die belangrijker zijn om je druk over te maken.

 43. Koen Says:

  Ach, we hebben weer een anonieme reaguurder. Koen is mijn naam, gmc is mijn alias, en als ik perongeluk ingelogged ben op m’n wordpress instantie dan komt er dus vanzelf gmc te staan. Ik begrijp dat het wat ingewikkeld voor je word en dat je het allemaal niet kunt volgen (het zijn tenslotte wel TWEE verschillende ‘namen’: Koen en gmc), maar als je daar behoefte aan hebt wil ik het allemaal nog wel eens voor je uitleggen hoor.

  Je psychologische analyse laat ik maar even voor wat het is, totdat ik je kwalificaties heb kunnen verifieren. Termen als ‘debiel’ suggereren mij in ieder geval dat je maar wat roept, en doen de discussie in ieder geval weinig goed.

  Voor toekomstige reaguurders, als je het niet netjes kunt houden zal ik je reactie gewoon verwijderen. Ik heb gewoon geen zin in suf gescheld op m’n blog. Dus kom me dan achteraf niet aan met ‘censuur’, ik zeg hierbij heel simpel: schelden = comment weg.

 44. Scherpe Geest Says:

  Hypocriet eigenlijk, dat de organisatie enerzijds zegt dat Messing zijn boekje te buiten ging en dat zij er van uit gingen dat hij zijn ufo theorieen er buiten zou houden, maar aan de andere kant wel uithaalt naar groen links omdat die het van te voren wel hadden kunnen weten. Volgens mij heeft de organisatie gewoon een fout gemaakt met Messing en weten ze dat maar zijn ze te eigenwijs om dat doe te geven.

 45. Privacydemonstratie, mislukking of begin? - Sargasso Says:

  […] if (typeof(et_ord)==’undefined’) et_ord=Math.floor(Math.random()*10000000000000000); if (typeof(et_tile)==’undefined’) et_tile=1; document.write(”); Privacydemonstratie, mislukking of begin?19-10-2008 om 23:56 door Steeph Vanwege een weekje vakantie was ik niet eerder in staat in te gaan op het rumoer dat was ontstaan na de privacydemonstratie, Volksopstand 2008, in Den Haag vorige week zaterdag. Als spreker op die dag en pleitbezorger van een rem op de doorgeslagen regelgeving die inbreuk doen op de privacy, voel ik me echter wel geroepen om hier wat over te zeggen. […]

 46. “volksopstand 2008″ - niet helemaal wat ik ervan verwacht had « Ubuntu Demon’s blog Says:

  […] Maar van een volksopstand kan geen sprake zijn als er maar een paar honderd mensen komen opdagen. Bovendien was er teveel aandacht voor complottheorieën wat het moeilijk maakt om een serieus signaal te sturen. Ik heb maar een heel erg klein stukje van de toespraak van Marcel Messing bijgewoond maar naderhand las ik er hier dit over : […]

 47. Anne Says:

  Wat ik vooral belangrijk vind is de vraag hoe we nu verder gaan. Verder wil ik kwijt dat ik niet weet wat ik moet vinden van de reacties op Marcel Messing. Ik dacht dat het een niet verzuilde bijeenkomst was. Dus dat sprekers er in principe er al hun denkbeelden mochten spuien zolang het met het onderwerp te maken heeft. Voor de ene groep is het geestelijk gestoord om niet in een God te geloven en voor een andere geestelijk gestoord om wel in een God(heid) te geloven. Ook mensen die geloven dat het letterlijk waar is wat in de bijbel staat geloven in een vorm van complottheorieën. Dat zijn er best veel in Nederland. Groepen mensen geloven ook dat een Godszoon weer terug op aarde komt. Of dat er maagden op hen wachten in het hiernamaals (zo dat er is). Is dat rationeel? Moet dat de inhoud van de discussie zijn? Heeft deze Marcel Messing dan helemaal niets gezegd dat belanghebbend was? Waarom is rationaliteit met berekking tot dit onderwerp zo belangrijk? Ik voel mij begluurd en in mijn geestelijke en fysieke integriteit aangetast door het schenden van de privacymaatregelen. Dat zijn gevoelens en niet rationeel. Toch zijn dit mijn drijfveren om tegen deze schendingen in opstand te komen. Ik begrijp dat de bezoekers graag (intellectuele) zware kost wilden en alles bloedserieus zonder een kwinkslag of wat ongebruikelijke theorieën. Dat brengt mij meer aan het twijfelen. Zijn zij niet ook op andere fronten aan de zware serieuze kant? Zien ze de genoemde problemen die misschien toch wat minder erg zijn dan ik dacht? Liever roep ik de mensen op om het met elkaar te hebben hoe we ons sterk kunnen maken tegen deze schendingen van onze persoonlijke integriteit. Het theoretiseren over het waarom en waartoe van deze schendingen is best boeiend en vooral ook om ze vanuit verschillende invalshoeken te benaderen. Niet al die visies kunnen gehoord worden op zo’n bijeenkomst. Dat is toch geen probleem en heeft toch niets met de kwaliteit te maken? Het is nog beperkt omdat het een start is. De organisatie bestaat net. Alle lof voor hun inspanningen. Een hele prestatie.

Leave a Reply