De netwerkgeneratie spreekt, twitterzetels

Vanochtend werd ik wakker met een ideetje. Meestal gaat dat wel weer over, maar dit was dermate simpel dat ik er maar uitvoering aan heb gegeven: wat als de verkiezingen nu zouden worden beslecht op basis van het aantal followers dat een partij heeft op twitter? Dus maar even een spreadsheetje in elkaar geflanst, zo goed en zo kwaad als dat ging de twitter accounts van de partijen opgezocht, en daar kwam het volgende overzicht uit:

1. VVD – 38 zetels (9783 followers)
2. D66 – 32 zetels (8067 followers)
3. PvdA – 21 zetels (5519 followers)
4. GroenLinks – 20 zetels (5172 followers)
5. CDA – 10 zetels (2630 followers)
6. SP – 9 zetels (2423 followers)
7. PP – 6 zetels (1658 followers)
8. CU – 5 zetels (1294 followers)
9. PvdD – 3 zetels (889 followers)
10. TON – 2 zetels (671 followers)
11. Lijst 17 – 2 zetels (552 followers)
12. Partij een – 1 zetel (378 followers)
13. PVV – 1 zetel (361 followers)
14. NN – 0 zetels (92 followers)
15. MenS – 0 zetels (0 followers)
16. SGP – 0 zetels (0 followers)

Ik heb me gebaseerd op de kieslijsten voor mijn eigen gemeente, Den Haag. Lijst 11 en lijst 15 bestaan hier niet, van MenS en SGP kon ik zo gauw geen twitterprofiel vinden (die eerste, MenS, noemt wel een profiel op hun site, maar dit bestaat niet). De kiesdeler is 263.26, en de restzetels (7 stuks) zijn op basis van ‘het systeem van de grootste gemiddelden‘ toegewezen aan CDA, PvdA, VVD, GroenLinks, CU en D66 (2).

*EDIT*: restzetels opnieuw verdeelt volgens http://www.kiesraad.nl/nl/Onderwerpen/Uitslagen/Toewijzing_zetels.html

Interpretatie

De VVD is, net als in de peilingen, de grootste partij. Maar waar de peilingen CDA en PvdA op nummers 2 en 3 zetten (al dan niet in omgekeerde volgorde), zakt het CDA op twitter af naar een zesde plaats. Opvallend is de grote winst van D66 en GroenLinks, blijkbaar hebben deze partijen de aansluiting met de netwerkgeneratie goed weten te vinden. De SP, in de kamer toch vaak pleitbezorger van digitale burgerrechten en open source / open standaarden, blijft achter op twitter met een relatief klein aantal followers.

Op zich verrassend dat een partij die in de peilingen in de marge zit en niet eens boven de kiesdeler uitkomt, de Nederlandse piratenpartij, toch redelijk hoog eindigt. Op zich niet zo vreemd natuurlijk, hun achterban is bij uitstek de tech-savy twitter-junk. Toch blijven ze achter bij de partijen waar ze zich hard tegen afzetten. Een andere partij die we in de marge vinden is Lijst 17, deze partij haalt in dit lijstje toch nog 2 zetels. De PVV, in de peilingen een grote partij, eindigt bedroevend laag met 1 zetel.

Coalities

Wat betekent dit voor mogelijke coalities? Hoewel de VVD de grootste is, is het voor deze partij onmogelijk om over rechts een coalitie te vormen. Samen met het buigzame D66 halen ze nipt geen meerderheid, 70 zetels. Daar zou samen met bijvoorbeeld CDA een meerderheid kunnen vormen, maar of dat realistisch is?

Kijken we naar de twee opeenvolgende grootste partijen, D66 en PvdA, dan zitten we op 53 zetels. Niet genoeg dus, maar samen met de SP en GL halen ze een coalitie van 82 zetels. Ook niet erg waarschijnlijk. Eigenlijk zitten er weinig vruchtbare coalitie-mogelijkheden in, als ik dat zo snel even bekijk. Wat dat betreft wijkt de internet-realiteit dus niet veel af van die van de oude media.

Vervolg

Het zou op zich leuk zijn om hetzelfde te doen, maar dan op basis van het aantal followers dat de lijsttrekker van elk der partijen heeft, of op basis van het totaal van followers van alle kandidaten per lijst. Dat is met toch even teveel uitzoekwerk voor een brainfart, maar als iemand er zin in heeft hoor ik graag wat de uitkomst is!

Wellicht dat ik ergens in een verloren moment (ze zijn redelijk schaars) het e.e.a. nog kan automatiseren, zodat een dagelijkse update gemaakt kan worden.

Maar ach, het blijft spielerij. Het is leuk om te zien welke partijen het op internet goed doen, maar ook niet meer dan dat. De echte uitslag weten we pas op 10 juni, en zal naar alle waarschijnlijkheid flink afwijken van mijn lijstje.

Flattr this

3 Responses to “De netwerkgeneratie spreekt, twitterzetels”

 1. gmc Says:

  Ah, blijkbaar heeft de metro dit ook al eens gedaan. Tsjah, voor wie net als mij geen oude media meer volgt mischien toch nog interessant :)

 2. Dick van Egmond Says:

  Je systeem van restzetels verdelen klopt niet helemaal heb ik het idee. De VVD kan nooit alle restzetels krijgen.

  Kijk hier eens naar:
  http://www.kiesraad.nl/nl/Onderwerpen/Uitslagen/Toewijzing_zetels.html

 3. gmc Says:

  Je hebt gelijk, daar klopt niets van. Dat zal me leren om op wikipedia te vertrouwen :)

Leave a Reply