Recyclage, toekomstbijeenkomst

Nog niet zo lang geleden berichtte ik trots over het pandje van GroenLinks Den Haag, opgeknapt en vers in de verf. Wij huurden alleen de voorkant van het voormalige winkelpand, een in de haast opgetrokken gasbeton muur scheidde onze ruimte van de ruimte van hoofdhuurder “De goede zaak” aan de achterzijde. Door de concurrentie van de bio-ketens was deze winkel al gedwongen te sluiten, uiteindelijk bleek ook het plan om verder te gaan als bio-webshop niet haalbaar, en moest de huur opgezegd worden. Wij wilden echter blijven zitten, met als gevolg dat we sinds 1 april van dit jaar zelf hoofdhuurder van de ruimte zijn!

Dat het genoemde muurtje er eigenlijk weer uit moest, om zo een grote ruimte te creeeren waar we ook met een goedbezochte ALV makkelijk terecht kunnen, was al snel besloten. Vandaar dat ik vandaag begonnen ben met het slopen van de muur. Maar natuurlijk wel op verantwoorde wijze: we willen de gasbeton blokken hergebruiken om de geplande nieuwe toiletruimte(s) te metselen. Dat betekent dus dat het slopen voorzichtig moet gebeuren.

Een korte zoektocht op internet leverde weinig over recyclen van gasbeton, afgezien van het vermorzelen van de blokken om daar weer nieuwe bouwstenen van te maken. Dat is wat omslachtig, dus ben ik toch maar wat gaan proberen: schrobzaagje, handzaag, steenbeitel en een flinke hamer meegenomen en aan de slag. Het blijkt eigenlijk best wel mee te vallen, als er eenmaal een gat bovenin de muur is geslagen (waarbij natuurlijk wel wat blokken verloren gaan, maar wat wel even lekker is :), is het voldoende om de verticale voeg uit te zagen met schrobzaag en/of handzaag en een vriendelijke doch dringende tik met de hamer tegen de bovenkant van het blok te geven. Soms gaat het blok niet meteen los, dan helpt het om de horizontale voeg voor 10-25% in te zagen en de steenbeitel er tussen te slaan.

Op deze wijze gaat het vrij vlot, en zeker 80% van de blokken belanden ongehavend op een stapel voor hergebruik. De rest is puin, en moet dus afgevoerd worden. Hergebruik levert wel een flinke besparing op de stortkosten. Natuurlijk valt nog te bezien of we er een net muurtje mee kunnen metselen, maar dat is voor later. Voorlopig slaan we de blokken in een berging achter op.

En dat is ook wel nodig, want aanstaande woensdag is er een ALV met aansluitend een bijeenkomst in het drieluik over de toekomst van GroenLinks dat wordt georganiseerd door de afdelingen Delft, Den Haag en Rijswijk. Dus moet alles er spik en span uit zien. Zeker omdat er geruchten gaan dat bepaalde leden (of nouja, een bepaald lid voor zover ik weet) een motie van wantrouwen zouden in dienen als we onze gasten hutje-mutje in de voorruimte zouden proppen. Oh, en omdat we niet genoeg koffie zouden kunnen zetten! Nou vraag ik je..
Uiteraard is dat niet de bedoeling. Wanneer de muur weg is, is er ruimte voldoende om de gasten uit Delft en Rijswijk te accomoderen. Het enige dat dan nog zal herrineren aan de muur is het feit dat de voor- en achterkant van de ruimte een andere kleur verf hebben. We moeten nog wel wat bedenken voor het duurzame bamboe-parket, dat ook maar tot de helft van de ruimte gaat. Voorlopig leggen we achter wat hoogpolig tapijt dat ik gered heb van het grof vuil: je gelooft niet wat mensen hier soms weggooien.

Er wordt in de flat waar ik woon veel verhuurd aan expats, die hier 1 of 2 jaar werken en dan weer teruggaan naar huis. Dus na die periode gooien ze alles gewoon bij het grofvuil beneden in de parkeergarage: kasten zo goed als nieuw, we hebben hier een behoorlijk uitgebreide kattenkrabpaal-installatie staan, en dus ook flinke lappen hoogpolig tapijt dat nog ruikt naar nieuwigheid. Pure verspilling!

Er is nog veel te doen in het pandje: ik noemde al de nieuwe toiletblokken, maar ook het schilderen van het achterdeel, het opknappen van de keuken, verwarming (op gas ipv Zibro brandstof :) en ga zo nog maar even door. De komende maanden hebben we dus nog wel wat te klussen. Maar dat vind ik eigenlijk niet zo erg, het geeft veel voldoening als je een klus hebt geklaard, en het eindresultaat gaat er zijn!

Flattr this

Leave a Reply