Marktwerking

Marktwerking. Als er een woord is waar de verschillende regeringen van de afgelopen jaren opgewonden van raakten, dan is het wel marktwerking. Allerlei diensten, die prima voldeden, moesten en moeten ineens gaan geloven aan de marktwerking omdat ze hierdoor beter zouden gaan functioneren. Post, telefonie, openbaar vervoer, energie en nu zelfs zorgverzekeringen.

Maar is die marktwerking nu wel zo geweldig? Velen zijn daar niet zo van overtuigd, ik zelf ook niet. Kijken we bijvoorbeeld naar mobiele telefonie. De technologie is op dit gebied al behoorlijk ver. Technisch is het allang mogelijk om _echt_ breedband internet draadloos aan te bieden. Ik heb het dan niet over dat gepruts met wifi, hoewel dat een stuk minder gepruts zou kunnen zijn als het spook van de marktwerking ook daar niet voor een enorme versnippering had gezorgd.

Want dat is wat ik nu zo jammer vind aan die marktwerking: de markt raakt versnipperd in allerlei kleinere partijen die elk mega-investeringen moeten terugverdienen voor elke nieuwe technologie waarin die wordt geinvesteerd. In Nederland, toch niet echt een groot land, zijn al een stuk of 10 aanbieders van mobiele telefonie. Allemaal moeten ze hun eigen netwerk van zendmasten aanleggen, voor elke nieuwe technologie weer opnieuw.

Als gevolg zitten we met te veel half functionerende netwerken, waarvan de dekking soms overduidelijk niet landelijk is, soms net niet. Waarvan de administratie een puinhoop is, omdat er keihard op prijs wordt geconcurreerd en de secundaire zaken zoals klantenservice worden uitgekleed.

Wat zou het toch mooi zijn als al die miljoenen die door telfort, t-mobile, kpn, orange en anderen worden geinvesteerd in afzonderlijke technieken, op een hoop gegooid zouden worden om een echt goed, snel en betrouwbaar netwerk te bouwen!

Die marktwerking is niet alleen een rem op vernieuwing, het is ook nog eens ontzettend inefficient in termen van grondstoffen gebruik. Elke aanbieder moet zijn netwerk onderhouden, met vrachtwagentjes z’n masten plaatsen. Ook de hoeveelheid energie die nodig is om verschillende netwerken van stroom te voorzien overstijgt de hoeveelheid energie die nodig zou zijn als er maar een netwerk zou zijn. Marktwerking is dus ook nog eens relatief slecht voor het milieu.

In fact, is het eigenlijk ook niet raar dat we in Nederland alleen al een aantal netwerkjes hebben, die over de grens meteen geen dekking meer bieden? Zou het niet mooi zijn als er een europees dekkend mobiel netwerk zou bestaan? Of een internationaal dekkend netwerk?? Helaas, met marktwerking zal het bij versnipperde netwerkjes blijven. Hoge roaming kosten voor bellen of gebeld worden in het buitenland. Mobiel internet dat of heel traag is, of alleen op bepaalde plekken wat sneller.

Hoe lossen we dit nu op? Moeten we 1 groot bedrijf aanwijzen, dat vervolgens een monopolie krijgt om een mobiel netwerk wereldwijd dekkend te krijgen? Lijkt me niet, de prijzen zullen dan snel de pan uit rijzen. Wellicht dat er vanuit overheidswege een rem op de prijs kan worden gezet. Maar met een rem op de prijs die een bedrijf aan de consument kan doorberekenen, krijg je bedrijven niet echt enthousiast. Daarnaast zijn overheden ook maar regionale en versnipperde entiteiten.

Het ultieme mobiele netwerk zou meer moeten zijn als het internet. De infrastructuur is er als basisvoorziening, gebaseerd op wereldwijd erkende standaarden en altijd interoperabel. De toegang tot deze basisinfrastructuur regel je vervolgens met een lokale/regionale partij. De ene aanbieder hanteert dan misschien wat meer voicemailruimte om zich te onderscheiden, de andere aanbieder biedt je ongelimiteerd bandbreedte verbruik (‘gratis’ bellen voor een vaste prijs per maand), en zo voorts.

Voorlopig zullen we ons echter moeten behelpen met al die versplinterde netwerken. En ach, eigenlijk lukt het ook allemaal wel redelijk. Er zijn ergere dingen: marktwerking in de energiesector bijvoorbeeld, of marktwerking in de zorg of het openbaar vervoer. Ik houd dan ook mijn hart vast voor wat 2006 op het gebied van marktwerking gaat brengen! De beste wensen alvast :)

Flattr this

Leave a Reply